Advies

Voeding & sport

 

 

Er kan veel voorkomen worden door te letten op voeding en beweging. Hieronder kom je meer te weten over deze 2 belangrijke factoren.

Zit je in één van de 7 risicogroepen?

De 7 risicogroepen

1. Ouderen
2. Mensen met overgewicht
3. Intensief sportende mensen
4. Slecht etende mensen
5. Erfelijkheid
6. Mensen met zwaar belastende beroepen
7. Mensen die te weinig bewegen of niet aan sport doen

Gewrichten & bewegen

 

1. Belang van sport

Veel mensen zijn geneigd om bij pijn hun lichaam rust te geven. Een logische reactie, net als even gaan liggen bij hoofdpijn.
Toch moet je bij gewrichtspijn juist datgene doen wat op het eerste zicht niet aantrekkelijk lijkt: bewegen!

 

… Maar waarom?

Lichaamsbeweging helpt om de pijnlijke gewrichten mobiel te houden en onderhoudt de spieren en pezen die deze gewrichten vormen.

Door het aangetaste gewricht te bewegen, versterk je de spieren rondom dat gewricht. En omdat sterkere spieren voor meer steun zorgen, heb je minder pijn. Bovendien helpt bewegen stijfheid te verminderen en af te vallen. Ook overgewicht verhoogt immers aanzienlijk het risico op gewrichtsaandoeningen. Het is dus van cruciaal belang om op een gematigde, regelmatige en progressieve manier aan lichaamsbeweging te doen, zelfs wanneer je gewrichten pijn doen.

 

Lichaamsbeweging helpt om de pijnlijke gewrichten mobiel te houden en onderhoudt de spieren en pezen die deze gewrichten vormen.

 

… Mag ik dan ook aan rugby doen?

Wanneer je al een gewrichtsaandoening hebt, kies je best niet voor een sport waarbij je bruusk je gewicht moet verleggen of waarbij je lichaam zwaar belast wordt. Gewrichtspijn betekent echter niet noodzakelijk dat je een fysieke activiteit die je vroeger beoefende, moet opgeven. Het is vooral belangrijk een sport te kiezen die bij je past en de intensiteit en de duur ervan aan te passen aan je huidige gezondheidstoestand. 

Sporten waarbij je gewrichten door zwaar belast worden: 
- Skiën
- Tennis
- Squash
- Voetbal
- Rugby
- Atletiek
- Worstelen
- Karate en judo
- …

 

Koppel yoga

 

… Maar wat dan wel? 

Eerst en vooral is het belangrijk een sport te kiezen waaraan je plezier beleeft.  Omdat regelmaat zo belangrijk is, moet je een activiteit kiezen die je op lange termijn kunt volhouden. Tenslotte is het belangrijk een sport te beoefenen die de kans op gewrichtspijn zo klein mogelijk maakt. 

Dit zijn enkele voorbeelden van sporten waarbij je gewrichten zich in hun nopjes zullen voelen:
- Yoga
- Aquagym
- Zwemmen
- Fietsen
- Wandelen
- Tai-chi
- Pilates
- …

 

 

… Moet ik een speciale, beschermende uitrusting kopen?

Afhankelijk van de sport die je beoefent, kan je je gewrichten beschermen tegen te intensieve schokken, trauma's en stoten. Bij sporten die geen bruuske inspanningen vereisen, zoals zwemmen of fietsen, hoef je geen speciale uitrusting te kopen. Bij het joggen is het beter op losse grond te lopen en goede schoenen te gebruiken. Het is ook belangrijk je schoenen regelmatig te vervangen. De zolen verliezen hun dempend vermogen immers na 1.500 afgelegde kilometers. Je kunt eventueel een knieband dragen om het gewricht te stabiliseren en u meer comfort te bieden. Maar opgelet: kniebanden bieden geen echte bescherming tegen trauma's.

man stretcht

 

2. Hoe kan ik blessures voorkomen?

 

Training

Goed begonnen is half gewonnen: daarom is het heel belangrijk je training met een goede warm-up te starten.  

Beweeg bijvoorbeeld vijf tot tien minuten op een rustige intensiteit waar je warm van wordt, gevolgd door verschillende oefeningen die je spieren losmaken.

Een voorbeeld hiervan is met de voet rondjes of andere figuren in de lucht draaien of met de hak rondjes draaien terwijl de tenen op de grond blijven staan. Doe deze oefeningen ongeveer 15 seconden per keer en herhaal dit twee- tot driemaal, draai rustige, gecontroleerde figuren. Hierna kan het bewegen kort worden herhaald op een hogere tot maximale intensiteit.

Een goede trainingsopbouw is ook erg belangrijk om je gewrichten te sparen. Het is geen goed idee meteen al tot het uiterste van je krachten te gaan. Voer de intensiteit en de omvang van de trainingen geleidelijk op. Een cooling-down is zalvend voor je gewrichten en kan bestaan uit enkele minuten rustig bewegen en wandelen.

 

Omgeving

Train zoveel mogelijk op een zachte en effen ondergrond. Wanneer je nog niet lijdt aan een gewrichtsaandoening, dan moet je de ondergrond zoveel mogelijk variëren tijdens je training. Variatie van ondergrond zorgt er namelijk voor dat je spieren en pezen zich goed ontwikkelen en zich beter kunnen aanpassen aan de omstandigheden.

 

Lichaamsgewicht

Sporters met een (te) hoog lichaamsgewicht, lopen een grotere kans op blessures.
Bij overgewicht helpt afvallen mee om overbelasting te voorkomen.

 

 

Voeding & beweging, 2 belangrijke factoren die helpen voorkomen...

gezonde voeding

Gewrichten & voeding

Soepele gewrichten en gezond kraakbeen zorgen ervoor dat we ons fit en gezond voelen. Vanaf de leeftijd van 45 jaar ondervinden vele mensen dat bewegen vaak minder vlot gaat. Onze gewrichten en spieren voelen strammer en minder beweeglijk. Ook na fysieke inspanningen ondervinden we deze ongemakken.

Een gezonde levensstijl en een gezonde voeding helpen mee aan het behoud van gezonde gewrichten. 
Wat je best kan mijden in je voeding zijn: alcohol, suiker, koffie, dierlijke vetten, …

Ook overgewicht kan een oorzaak zijn van overbelasting van de gewrichten, omdat dit de druk op de gewrichten verhoogt waardoor de schokdempers van de gewrichten, het kraakbeen en het gewrichtsvloeistof, erg onder druk komen te staan en voor de nodige ongemakken kunnen zorgen.

Een gezonde levensstijl en een gezond gewicht zijn essentieel voor het behoud van je bewegingsvrijheid!

 

 

 

Het gewricht?

Hoe zit dit juist in elkaar? 

Het gewricht is een onderdeel van ons skelet. Meer bepaald een scharnierpunt tussen 1 of meerdere botten van ons skelet dat ervoor zorgt dat ons skelet kan bewegen. Wenst u hier meer informatie over?

Klik hier...