Het gewricht

knie gewricht

Het gewricht. Hoe zit dat nu juist?

Het gewricht is een onderdeel van ons skelet. Meer bepaald een scharnierpunt tussen 1 of meerdere botten van ons skelet dat ervoor zorgt dat ons skelet kan bewegen. Dat geldt zowel voor de wervelkolom als voor de ledematen.
 

Elk gewricht telt verschillende onderdelen:

  • Het kraakbeen dat de botuiteinden bedekt
  • Het gewrichtsvlies (synoviaal membraan) dat het gewrichtskapsel bekleedt en het gewrichtsvocht aanmaakt
  • Beweeglijke schokbrekers die we de meniscussen noemen.
  • Steunbanden (ligamenten), pezen & spieren hulpstructuren rond het gewricht om allerhande bewegingen mogelijk te maken

 

Het kraakbeen

De botuiteinden zijn bekleed met kraakbeen, om gewrichten soepel te laten draaien. 

Kraakbeen is wit en doorschijnend en kan een enorme druk aan. Met een dikte van nauwelijks 5 mm kan kraakbeen zonder enige moeite een druk weerstaan die tot zeven keer het lichaamsgewicht bedraagt. Het kraakbeen bestaat grotendeels uit een soort gel van water, collageen en proteoglycanen. Deze zijn opgebouwd uit lange ketens van aan elkaar gekoppelde suikermoleculen, de zogenaamde glycosaminoglycanen (GAG's) zoals chondroïtinesulfaat. 

Het gewrichtsvlies

De gewrichtsvloeistof

De gewrichtsvloeistof is wellicht het meest onderschatte onderdeel van het gewricht. De gewrichtsvloeistof - bij de dokters beter bekend als synoviaal vocht - heeft nochtans twee heel belangrijke ondersteunende taken: het is de enige voedingsstof van het kraakbeen en bovendien zorgt ze ervoor dat het gewricht constant wordt gesmeerd en soepel blijft.
 

Bij een tekort…

Bij een tekort aan gewrichtsvloeistof schuren de botuiteinden over elkaar en ontstaan pijnlijke letsels. Synoviaal vocht is dus van fundamenteel belang om het kraakbeen sterk en fit te houden én van het gewricht een goed geoliede machine te maken.
Een goede ondersteuning van het synoviaal membraan – het weefsel dat de gewrichtsvloeistof produceert – is dan ook erg belangrijk voor het behoud van een goede gewrichtsfunctie.

Steunbanden (ligamenten), pezen & spieren

De pezen

De pezen zorgen voor de aanhechting van de spieren aan de botten en zijn naast het kraakbeen en de gewrichtsvloeistof, de derde belangrijke bouwsteen van een goed functionerend gewricht.

 

Bouwstenen voor onze gewrichten

In onze gewrichten, bevinden zich bepaalde bouwstenen die er voor een goede werking zorgen. Bepaalde ingrediënten helpen bij het behoud van de normale werking van die bouwstenen. Denk aan :

  • collageen,
  • vitamine C,
  • etc. 

Een overzicht van de ingrediënten in de Osteoplus voedingssupplementen vind je hier.  

Klik hier voor meer info

 

Advies bij gewrichten : beweging & voeding

Er kan veel voorkomen worden door te letten op je voeding en door voldoende te bewegen. Wil je hier meer over weten, lees hier verder.

Klik hier voor meer info